Υπαίθριες Δραστηριότητες Βουνού

Υπαίθριες Δραστηριότητες Βουνού

Ορειβασία, Αναρρίχηση, Πεζοπορία, Canyoning (διάσχιση φαραγγιών), ποδηλασία βουνού, σπορ που χαρακτηρίζονται από το ευρύ κοινό σαν επικίνδυνα.

Μία απολύτως λανθασμένη εντύπωση κυριαρχεί γι’ αυτά τα σπορ που αν κανείς ακολουθήσει τους κανόνες ασφαλείας, διατρέχει κινδύνους όσους κι όταν κάνει μπάνιο στη θάλασσα.

Τα Ελληνικά βουνά και γενικότερα η Ελληνική ύπαιθρος διαθέτουν τόσες μαγικές ομορφιές και καταπληκτικά τοπία που μπορεί ο καθένας να απολαύσει αρκεί να ακολουθήσει κάποιους απλούς κανόνες.

 

Φυσική Κατάσταση:

Μέτρια για τους αρχάριους, καλή για τους προχωρημένους. Ας μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για αθλητικές δραστηριότητες, γι’ αυτό και μία σχετική φυσική αντοχή είναι απαραίτητη.

 

Ηλικίες :

Για κάθε ηλικία είναι επιτρεπτή η ενασχόληση με αυτές τις δραστηριότητες και εάν πρέπει να δώσουμε κάποια όρια, αυτά θα μπορούσαν να είναι από 10 – 60 ετών.

 

Εξοπλισμός :

Ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες κυρίως για την ασφάλεια αλλά και για την άνεση σε κάθε δραστηριότητα, είναι η χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού. Ο καθένας θα πρέπει να διαθέτει αλλά και να γνωρίζει τη χρήση των απαραίτητων υλικών, από τα κατάλληλα υποδήματα που απαιτούνται μέχρι τα «κραμπόν» για το χειμερινό βουνό, γιατί ο εξοπλισμός είναι που μας βοηθάει και μας προστατεύει σε κάθε υπαίθρια δραστηριότητα.

 

Καιρός :

Πριν από κάθε εξόρμηση θα πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά οι καιρικές συνθήκες που προβλέπεται ότι θα επικρατούν. Ο άσχημος καιρός δεν είναι και ότι το καλύτερο για μία εξόρμηση στο βουνό και σε πολλές περιπτώσεις είναι απαγορευτικός

 

Μόνοι ή με παρέα ;

Η μοναχική δραστηριοποίηση στο βουνό εγγυμωνεί κινδύνους. Η αλληλοβοήθεια επιτυγχάνεται από την «παρέα» και μειώνει την πιθανότητα ατυχήματος.

Για την ορειβασία, την αναρρίχηση και το canyoning, τουλάχιστον για τους αρχάριους ή και μετά το στάδιο αυτό, επιβάλλεται συνοδεία από επαγγελματία οδηγό βουνού.

 

Τεχνική κατάρτιση :

Ο βασικότερος κανόνας για την ασφαλή ενασχόληση με το βουνό είναι η απόκτηση των τεχνικών γνώσεων που χρειάζονται για την κάθε δραστηριότητα και η ακριβής γνώση των κανόνων ασφαλείας που χρησιμεύουν για την προστασία αλλά και τη μείωση στο ελάχιστο της πιθανότητας ατυχήματος.

Στην Ελλάδα υπάρχουν και δραστηριοποιούνται σχολές από επαγγελματίες εκπαιδευτές για διάφορα επίπεδα, αρχαρίων, μέσου επιπέδου και προχωρημένων. Το πρώτο βήμα που επιβάλλεται να κάνει κανείς είναι να περάσει από μία τέτοια σχολή όπου μέσα στη μαγευτική Ελληνική φύση και διασκεδάζοντας αποκτά και τις απαραίτητες γνώσεις

 

Επιμέρους Κανόνες:

Αυτοί είναι μόνο οι γενικοί κανόνες που θα πρέπει να γνωρίζουμε. Για την κάθε δραστηριότητα βέβαια, υπάρχουν και οι επιμέρους κανόνες οι οποίοι διδάσκονται μέσα στις σχολές.…